Unt de Shea

Unt de Shea

Untul de Shea este o grasime de natura vegetala obtinuta din fructele arborelui Karite (Shea) cunoscut si sub denumirea de Mangifolia, ce creste in savanele semi aride nord-africane. Copacul Karite nu este cultivat si are nevoie de 40, 50 de ani pentru a ajunge la maturitate. In cele mai multe zone din Africa distrugerea acestor copaci este interzisa datorita beneficiilor sale economice si medicale. Untul de Shea mai este numit si “aurul femeilor” deoarece extragerea untului din nucile de Shea constituie o sursa constanta de venit pentru mii de femei africane din zonele rurale. Beneficiile acestei grasimi vegetale sunt cunoscute si folosite de mii de ani de catre vracii africani, ceea ce a atras atentia producatorilor de cosmetice si sapunuri din intreaga lume.

In forma sa pura si nerafinata untul de shea are niste proprietati aproape miraculoase: o cantitate foarte mare de vitamine A, E si F naturale si o structura unica a acizilor grasi. Din acest motiv untul de shea are efect nu numai pentru pielea uscata sau imbatranita, ci si pentru cei cu psoriazis, dermatite, eczeme si acnee. Untul de shea este eficient si in tratarea pielii uscate a capului, combatand cu eficienta matreata, si poate fi folosit si ca masca de par, pentru hranirea intensiva a acestuia.

Ca sa intelegem mecanismul dupa care functioneaza acest produs 100% natural, sa luam la rand caracteristicile lui:
Vitamina A: este cea mai importanta in activitatea celulelor pielii, fiind un antioxidant puternic care neutralizeaza elementele nocive pentru piele si mentine un aspect tanar al acesteia.
Vitamina E: este de asemenea un antioxidant pentru piele, pe care o protejeaza de radiatiile ultraviolete si de radicalii liberi care au afact de imbatranire. In acelasi timp, vitamina E regleaza cantitatea de vitamina A din organism. Atat vitamina A cat si E au efect de reparare a problemelor pielii.
Vitamina F: actioneaza ca un revitalizator al pielii, refacand pielea uscata si prevenind ca aceasta sa se usuce si descuameze.
Fitosterolii (acizi grasi esentiali, de care pielea are nevoie pentru a se reface) sunt echivalentul vegetal al steroizilor. Intaresc sistemul de aparare pielii impotriva iritatiilor cauzate de un invelis acid protector deteriorat si pierderilor excesive de apa prin piele.
Triterpenoidele: lipide utilizate sub diferite forme in cosmetice, cu rol de hranire a pielii, protejeaza, ca si fitosterolii, impotriva alergiilor pielii.
Acid fenolic: ofera protectie celulara.
Filtru UV natural.
Toate aceste proprietati naturale se regasesc in intregime in untul de shea nerafinat; prin rafinare, untul isi pierde o parte din proprietati, insa pe de alta parte isi pierde si mirosul si culoarea originala, acesta fiind unul din motivele pentru care se practica rafinarea produsului. Untul de shea nerafinat este mai usor de intins pe piele.

Untul de shea nerafinat este considerat cel mai bun hidratant pentru piele, fiind folosit din aceasta cauza in majoritatea cremelor hidratante si antiimbatranire, inclusiv unturi de corp si balsamuri de buze.
Este folosit pentru tratarea pielii uscate, a petelor rosii, decolarari ale pielii, cicatrici si riduri, eczeme, psoriazis, dermatite sau iritatii de scutec la bebelusi, pentru prevenirea si atenuarea vizibila a vergeturilor din timpul sarcinii etc. De asemenea, da rezultate bune in calmarea durerilor in cazul umflaturilor si artritei, relaxarea muschilor anchilozati si pentru protectia solara (are FPS natural 5-6).

Untul de shea asigura regenerarea la nivel celular si repara filmul hidrolipidic al pielii – actioneaza ca o veritabila bariera si limiteaza pierderile de apa, determinand astfel  mentinerea unui nivel optim de hidratare la nivel cutanat. Unicitatea untului de shea este data si de concentratia ridicata de acizi grasi precum acidul stearic si oleic, doua substante indispensabile epidermei, care ajuta la mentinerea unui nivel optim de hidratare, oferind astfel elasticitate pielii. Untul de Shea contribuie la refacerea echilibrului natural al pielii prin stabilizarea continutului de lipide din celulele epidermei.

In cazul parului degradat, untul de Shea s-a dovedit a fi mai eficient decat untul de cacao si cel de jojoba. S-a demonstrat ca activeaza circulatia capilara, ajutand astfel la oxigenarea radacinii parului si eliminarea toxinelor rezultate in urma metabolismului. Untul de shea este folosit in vindecarea arsurilor si a ranilor, pentru eliminarea cicatricilor, matretii si a vergeturilor. De asemenea, s-au observat ca da rezultate foarte bune in diminuarea ridurilor, in reinnoirea celulelor pielii si in stimularea circulatiei sangvine. Gama variata de produse cosmetice cu unt de shea au pe deoparte un rol bine definit: previn aparitia ridurilor premature si a liniilor de expresie.
Cu alte cuvinte, untul de shea este un element magic pentru orice problema din cadrul dermatologiei.

One Response to “Unt de Shea”